Ing. Lucie Humeni
V posledních letech se velmi zvyšuje zájem o využití řas ve výživě lidí i zvířat. Mezi nejčastěji používané patří sinice Spirulina sp., jenž roste ve slané či sladké vodě a může být kultivována. Ve Středozemí je pěstována biotechnologicky v nádržích, na jiných kontinentech se získává z jezer. Makroalgální biomasa/výtažky z řas se využívají jako vylepšení „standardních“ krmných receptur.
Její sušina obsahuje až 60 % stravitelného proteinu, 18 % mastných kyselin – významně polynenasycenou mastnou kyselinu linolenovou (Omega-6), vlákninu, minerální prvky – především dobře dostupné železo (Fe), vitamíny skupiny B, vitamín E, karotenoidy, fenylalanin. Další důležitou látkou Spirulina sp. Je fykocyanin, který díky svému významnému biologickému účinku vykazuje protizánětlivou a antioxidační aktivitu. Antivirový účinek zprostředkovává sulfátový polysacharid, tzv. spirulan. Krom této funkce řasa sorbuje kationty těžkých kovů, snižuje hladinu cholesterolu a chrání střevní mikrobiom, zejména bakterie mléčného kvašení, a zlepšuje tak zažívání a hygienu střeva. Právě díky poskytování velkého profilu přírodních vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin zlepšuje imunitní odpověď, plodnost a reguluje hmotnost. Nevyvolává prakticky žádné vedlejší účinky a nevykazuje jakoukoliv toxicitu.
Analytické složení Spirulina sp. dle výzkumu Marycza et al. (2018)
Hrubý protein | 63 % |
Lipidy (% sušiny) | 6,2 % |
Mastné kyseliny (% z celkového obsahu MK) | |
Nasycené MK | 55,72 % |
Nenasycené MK | 41,37 % |
Minerální látky | |
Fe | 874 mg / kg |
Zn | 145 mg / kg |
Mn | 326 mg / kg |
Cu | 4,7 mg / kg |
Se | 255 mg / kg |
I | 1,42 mg / kg |
Ca | 0,47 % |
P | 0,96 % |
Mg | 0,32 % |
Na | 0,64 % |
.
Zdroje: