ENERGYS

Spirulina sp.

Ing. Lucie Humeni

V posledních letech se velmi zvyšuje zájem o využití řas ve výživě lidí i zvířat. Mezi nejčastěji používané patří sinice Spirulina sp., jenž roste ve slané či sladké vodě a může být kultivována. Ve Středozemí je pěstována biotechnologicky v nádržích, na jiných kontinentech se získává z jezer. Makroalgální biomasa/výtažky z řas se využívají jako vylepšení „standardních“ krmných receptur.

Její sušina obsahuje až 60 % stravitelného proteinu, 18 % mastných kyselin – významně polynenasycenou mastnou kyselinu linolenovou (Omega-6), vlákninu, minerální prvky – především dobře dostupné železo (Fe), vitamíny skupiny B, vitamín E, karotenoidy, fenylalanin. Další důležitou látkou Spirulina sp. Je fykocyanin, který díky svému významnému biologickému účinku vykazuje protizánětlivou a antioxidační aktivitu. Antivirový účinek zprostředkovává sulfátový polysacharid, tzv. spirulan. Krom této funkce řasa sorbuje kationty těžkých kovů, snižuje hladinu cholesterolu a chrání střevní mikrobiom, zejména bakterie mléčného kvašení, a zlepšuje tak zažívání a hygienu střeva. Právě díky poskytování velkého profilu přírodních vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin zlepšuje imunitní odpověď, plodnost a reguluje hmotnost. Nevyvolává prakticky žádné vedlejší účinky a nevykazuje jakoukoliv toxicitu.

Analytické složení Spirulina sp. dle výzkumu Marycza et al. (2018)

Hrubý protein 63 %
Lipidy (% sušiny) 6,2 %
Mastné kyseliny (% z celkového obsahu MK)
Nasycené MK 55,72 %
Nenasycené MK 41,37 %
Minerální látky
Fe 874 mg / kg
Zn 145 mg / kg
Mn 326 mg / kg
Cu 4,7 mg / kg
Se 255 mg / kg
I 1,42 mg / kg
Ca 0,47 %
P 0,96 %
Mg 0,32 %
Na 0,64 %

.

Zdroje:

  • Opletal L. 2010. Přírodní látky a jejich biologická aktivita svazek 1 – Nutraceutika.
  • Marycza K, Michalak I, Kornicka K. 2018. Advanced nutritional and stem cells approaches to prevent equine metabolic syndrome. Research in Veterinary Science 118: 115-125
  • Sánchez M, Jaime Bernal-Castillo J, Rozo C, Rodríguez I. 2003. Spirulina (Arthrospira): an edible microorganism: a review. Universitas Scientarium Vol. 8 1: 7-24
  • Nawrocka D, Kornicka K, Śmieszek A, Marycz K. 2017. Spirulina platensis Improves Mitochondrial Function Impaired by Elevated Oxidative Stress in Adipose-Derived Mesenchymal Stromal Cells (ASCs) and Intestinal Epithelial Cells (IECs), and Enhances Insulin Sensitivity in Equine Metabolic Syndrome (EMS) Horses. Marine Drugs 15: 237